Schematerapi -når overfladebehandling ikke er nok

Schematerapi er en videreudvikling af kognitiv adfærdsterapi hvor du får muligheden for at gå spadestikket dybere i dit arbejde med dig selv.

I kognitiv adfærdsterapi lærer du at tackle specifikke problemer eller situationer ved at fokusere på at ændre negative tanker og adfærd her og nu. Schematerapien er en videreudvikling af denne terapiform hvor du i tillæg til at kune tackle svære situationer her og nu også dykker ned i dit livsmønster. 

I et schematerapeutisk forløb kan du få hjælp til at udforske og hele de rodårsager, der ligger til grund for dine tanker og den adfærd der giver dig problemer. Så hvis du tænker, at dine udfordringer har dybere rødder – måske livsmønstre, der gentager sig i relationer eller en vedvarende følelse af utilstrækkelighed – kan schematerapi tilbyde den dybdegående behandling, du har brug for. Måske er det tid til at overveje schematerapi.

Hvad Er Schematerapi?

Schematerapi er en integrativ terapiform, der kombinerer elementer fra kognitiv adfærdsterapi med dybere psykodynamiske og gestaltterapeutiske tilgange. Denne terapi fokuserer på at identificere og ændre dybtliggende livsmønstre eller 'schemata', som er grundlæggende overbevisninger og følelser, der ofte udvikles tidligt i livet og fortsætter med at forme vores selvopfattelse, relationer og adfærd som voksne.

Forståelse af Din Historie

Schematerapi giver dig mulighed for at dykke ned i din historie og forstå, hvordan tidlige erfaringer har formet dine nuværende tanker, følelser og adfærd. Denne indsigt kan være utrolig befriende og er det første skridt mod varig forandring.

Helbredelse af følelsesmæssige sår

I stedet for kun at fokusere på at ændre tanker og adfærd adresserer schematerapi de følelsesmæssige sår, der ligger til grund for dine schemata. Ved at arbejde igennem og hele disse sår kan du opnå en dybere og mere varig forandring.

Forbedring af Relationer

Schematerapi er særligt effektiv til at forbedre relationer. Ved at forstå og ændre de mønstre, der forstyrrer dine relationer, kan du opbygge sundere og mere tilfredsstillende forbindelser med andre.

Udvikling af sund coping

Et centralt mål i schematerapi er at styrke den side af dig der kan håndtere livets udfordringer på en sund og afbalanceret måde hvor du føler dig tilfreds og får mødt dine følelsesmæssige behov. Dette aspekt af din personlighed kan hjælpe dig med at træffe sunde valg, sætte grænser og pleje dig selv og dine relationer på en måde, der var ikke mulig før.

Hvordan Foregår Schematerapi?

Schematerapi involverer en række teknikker, herunder:

  • Udforskning af fortiden for at identificere oprindelsen til dine schemata.

  • Følelsesmæssig bearbejdning af tidlige erfaringer for at hele følelsesmæssige sår.

  • Kognitive og adfærdsmæssige værktøjer til at ændre gamle negative mønstre.

  • Opbygning af sund coping, som kan navigere i livet på en mere tilpasset måde.

Er Schematerapi Det Rigtige For Dig?

Hvis du føler, at du har arbejdet med symptomerne på dine problemer, men ikke roden til dem, eller hvis du søger dybere indsigt i og forandring af de livsmønstre, der styrer dit liv, kan schematerapi være det næste skridt for dig. Ved at vælge schematerapi kan du ikke kun ændre, hvordan du tænker og handler, men også hvordan du føler og relaterer til dig selv og verden omkring dig.

Schematerapi tilbyder en unik mulighed for at forstå og ændre de dybtliggende mønstre, der har holdt dig tilbage, og giver dig værktøjerne til at skabe et rigere, mere tilfredsstillende liv. 

Er du klar til at tage det næste skridt?

Næste
Næste

PTSD