Hvad er angst og hvordan behandles det?

Hvad er angst?

Vi er alle født med en overlevelsesmekanisme, der sætter kroppen i alarmberedskab, når der er fare på færde. Angst er kroppens naturlige måde at fortælle dig, at der er fare på færde og sørge for at du er i stand til at handle på den farlige situation du står i her og nu. Men angsten kan tage fejl: Kroppens alarmberedskab kan fortælle dig, at noget er farligt, selvom det reelt set ikke er det. Reagerer din krop med hjertebanken, svimmelhed, eller åndenød uden at du rent faktisk befinder dig i en reel farlig situation, er der tale om angstsymptomer. 

Hvordan ved man, at man har angst?

Det er ganske normalt at opleve angstsymptomer i mindre grad. Det er som sagt en medfødt overlevelsesmekanisme vi alle er født med, som hjælper os, hvis vi rent faktisk står i en situation, hvor vi er i akut fare. Men fylder angsten så meget, at den begynder at påvirke din dagligdag, så du fx oplever at bruge mental energi på at undgå ting, du ellers ville gøre, kan der være tale om en såkaldt angstlidelse, som er vigtig at få hjælp til at komme af med så du kan leve dit liv som du gerne vil og ikke lade dig styre eller begrænse af angsten.

Hvad er årsagen til angst?

Der findes ikke en bestemt grund til at nogle af os udvikler en angstlidelse. Meget tyder på, at kroppens alarmberedskab udløses nemmere hos nogle end andre, simpelthen grundet genetik. Forklaringen skal ofte også findes i en belastning over lang tid. Har man i lang tid været stresset på arbejdet, haft problemer i parforholdet eller gennemgået en svær tid vil de fleste også opleve angstsymptomer i større eller mindre grad. 

Hvordan føles et angstanfald?

Rammes du af et angstanfald, vil du formentlig opleve det som særdeles ubehageligt, og du kan opleve en frygt for at dø eller miste forstanden. Ofte fører det til en frygt for at opleve et nyt angstanfald, hvilket igen leder til såkaldt undgåelse eller sikkerhedsadfærd. Begge strategier har til formål at sørge for, at man ikke oplever den ubehagelige angst igen. Men på længere sigt fører strategierne faktisk til en forværring af angsten og til en indskrænket livsudfoldelse.

Hvordan behandles angst?

En vigtig del af angstbehandlingen er at ændre de uhensigtsmæssige tanker eller tolkninger man helt automatisk har omkring de situationer man oplever angsten i. En anden vigtig del af behandlingen er, at få mere viden om lidelsen, dens symptomer og om, hvad der udløser angsten. På den måde ved du hvad du skal gøre når angsten opstår og du kan både være i situaitonerne hvor du oplever angsten og mindske den på sigt. I nogle tilfælde kan dét være nok. Som regel er man dog nødt til at arbejde med eksponering – det vil sige, at vi gradvis og systematisk arbejder med at udsætte sig selv for de situationer, der udløser angsten. På den måde kan angsten som oftest forsvinde helt.

Læs mere om hvordan vi i Psykologhuset Indre By dagligt behandler angst.

psykolog københavn - angst - symptomer - behandling

Er du plaget af angstsymptomer?

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du vil høre mere om, hvordan vi hjælper folk i din situation.

Ring eller send en SMS på + 45 93 89 34 08 eller send en mail til kontakt@psykologhusetindreby.dk.

Forrige
Forrige

Fobi - hvad er det og hvordan behandles det?

Næste
Næste

Bryd dine mønstre med schematerapi