Ung i en præstationstid

Lige nu ser vi en vigtig opmærksomhed rettet mod en øget mistrivsel blandt unge. Der arbejdes på samfundsplan på højtryk for flere behandlingsmæssige tiltag og nemmere adgang til dem, for de unge, der oplever udfordringer i hverdagen, som for eksempel angst, depression og problemer med selvværd. Coronaepidemien og de efterfølgende nedlukninger har også været hård ved især de unge.

Samtidig kan mange unge, stå med oplevelsen af, at man som den eneste oplever problemer, fordi der man også som ungt menneske spejler sig i andre igennem sociale medier, der sjældent giver et nuanceret billede af et ungt menneskes indre liv - og måske kan det ligefrem have en forstærkende negativ effekt, da man kan komme til at opleve sig endnu mere forkert og alene.

I løbet af et barn og ungt menneskes opvækst er det vigtigt for en sund følelsesmæssig udvikling, at man blandt andet oplever sig accepteret og set i forhold til de følelser, man mærker. Det er vigtigt, for at man som menneske får en oplevelse af, at man kan stole på sin egen tolkning af de signaler, som kroppen og sindet sender en, når man for eksempel mærker en følelse. Hvis man gentagne gange oplever, at den stemning, man mærker, ikke bliver set og italesat, kan man stå tilbage med en oplevelse af, at det man mærker er forkert eller misforstået. På samme tid kan det medføre, at man kan blive i tvivl om, om det man oplever er rigtigt mærket, hvis man gentagne gange får at vide, at ens følelser ikke har plads eller måske ligefrem er forkerte. Det er dog ikke ensbetydende med, at man som barn og ung ikke også har brug for relevante grænser fra sine omsorgspersoner. Men en vedvarende, manglende anerkendelse af ens indre følelsesliv kan i værste fald medføre, at man som ung og voksen grundlæggende bliver i tvivl om, hvorvidt man selv er i stand til at tolke og aflæse egne og andres følelser og stemninger korrekt, hvilket kan bidrage til lavt selvværd og manglende tro på ens egne evner til at mestre tilværelsen.

Det samme kan ske, når man som ung begynder at vende sig mod sociale relationer og de stemninger, der opstår i de fællesskaber. Her kan det på samme måde forstærke en usikkerhed hos en, hvis det billede man får af sine venner og jævnaldrendes indre følelsesliv ikke matcher de oplevelser, man selv kan have. For eksempel, hvis man tvivler på, om de andre egentlig også oplever, at det er svært at nå alle sine lektier og skriftlige afleveringer - og det ikke er noget, man taler sammen om. Det kan samtidig blive negativt forstærket, hvis man igennem sociale medier får oplevelsen af, at alle andre kan rumme det hele, og aldrig oplever sig udfordret. Igen kan resultatet blive, at man som ung kommer til at føle sig ensom, alene og forkert med de følelser, man oplever.

Heldigvis har den øgede opmærksomhed på mistrivsel blandt unge ført flere gode ting med sig. Vi taler mere om det - vi er mere opmærksomme på det - og derfor er det også mindre og mindre tabubelagt at opsøge hjælp som ungt menneske.
Så husk, at det er vigtigt at sige højt, hvad man oplever af følelser og udfordringer. Og der er psykologisk behandling, der kan lindre og hjælpe med de problemer, man mærker.

Her og nu kan oplevelsen af mistrivsel arbejdes med ved hjælp af strategier som:

  • Tillad og anerkend de følelser, du oplever - og husk på, at dine følelser opstår automatisk og derfor er svære at styre, men at du ikke er nødt til at blive ét med og handle på dem.

  •  Afprøv, om der er beviser for, at dine negative tanker er sande - spørg for eksempel en god ven eller et familiemedlem, om du mon er den eneste, der også synes, at skolen kan være krævende.

  • Vær nysgerrig på dine negative tankers funktion, og spørg dig selv til, om de kan erstattes af mere omsorgsfulde tanker, omkring det du oplever.

Læs mere om hvad vi hjælper med i klinikken her.

psykolog københavn - angst - stress - lavt selvværd - depression - symptomer - behandling

Har du brug for en at snakke med?

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du vil høre mere om et forløb hos os.

Ring eller send en SMS på + 45 93 89 34 08 eller send en mail til kontakt@psykologhusetindreby.dk.


Cæcilie Vesterby

Jeg er uddannet psykolog fra Århus Universitet. 

Som psykolog brænder jeg for arbejdet med at hjælpe unge og voksne mennesker, der slås med stress, lavt selvværd, angst og depression. 

Jeg arbejder med metoder, der er funderet i kognitiv adfærdsterapi som Acceptance and Commitment Therapy (ACT) og Schematerapi.

Jeg har tidligere erfaring med psykologisk arbejde omkring unge mennesker og familier i krise, hvor jeg har arbejdet indenfor den neuroaffektive og mentaliseringsbaserede ramme.

Forrige
Forrige

Parforhold og penge

Næste
Næste

OCD