Parforhold og penge
Artikel med Johanne Stentoft i Berlingske
Parterapeut: Hvis vi tror, det er kærligheden, der skal drive parforholdet, tager vi fejl
Af journalist Anne Funch
Uddrag af artikel bragt i Berlingske d. 6. februar 2022
I parforhold er penge en af de hyppigste årsager til skænderier. Men under overfladen af konflikter om penge er der andre dynamikker og store følelser på spil.
»Vi skændes aldrig. Eller … i hvert fald næsten aldrig.«
Men hvis I gør, kunne det være om penge.
I parforhold er penge en af de hyppigste årsager til skænderier. Penge afspejler vores holdninger til livet, til vores værdier og til hinanden. Men penge handler også om magt, tryghed, ansvarlighed – og kærlighed.
I Psykologhuset i Indre By kan psykolog Johanne Stentoft bekræfte, at penge i et parforhold er et væsentligt større problem, end mange formentlig tror. Uenighed om økonomiske prioriteringer er en gennemgående udfordring for mange af hendes klienter.
»Det er ofte omdrejningspunktet for konflikter i et parforhold, selvom vi almindeligvis tror, at det er andre emner, der dominerer. Penge og den måde, vi omgås penge på, knytter sig i høj grad til vores livsværdier,« siger hun og forklarer, at antagelsen om, at kærligheden kan stå alene, hvis bare den er tilstrækkeligt stærk, langtfra altid holder, når først realiteterne kommer på bordet.
»Penge er det fundament, som i høj grad er med til at afgøre, hvilke prioriteringer et par foretager i et fælles liv.«
Det handler mest om følelser
Ifølge Johanne Stentoft kan pengediskussioner derfor destabilisere et forhold og udgøre en vedvarende belastning.
»Formår man at løse nogle tilbagevendende diskussioner om økonomi, betyder det dog ofte, at man samtidig får klaret nogle andre problemer, som ligger nedenunder, og som knytter sig til parrets følelsesmæssige dynamik. Det kan være alt fra uenighed om børneopdragelse til parrets sociale liv, hvis den ene er mere ekstrovert end den anden, men hvor det på overfladen ser ud, som om det er økonomien, parret er dybt uenige om.«
Johanne Stentoft forklarer, at de fleste konflikter og diskussioner om økonomi som regel har nogle dybereliggende dynamikker, der tager udgangspunkt i følelser, og at det derfor kan være vanskeligt at tale om penge og sætte ord på, hvad det egentlig handler om.
»Når vi skændes om penge, handler det i virkeligheden om vores erfaringer med håndtering af pengesager og de følelser, der knytter sig hertil. Erfaringer, som ofte går helt tilbage til barndommen, og hvad hver især er vokset op med. Det påvirker ens indstilling og egne forventninger til partnerens opfattelse af penge. Man kommer ikke udenom at prøve at sætte sig i sin partners sted. Hvis han er vokset op i et hjem, hvor der har været penge nok, mens hun har haft en barndom, hvor det var nødvendigt at spare hele vejen rundt, er der risiko for vedvarende konflikter.«
Når Johanne Stentoft rådgiver par, der ikke kan tale om penge, uden at det hver gang ender i ophedet diskussion, lyder hendes råd:
»Tag en timeout, hvis følelserne er højspændte, så nervesystemet kan falde til ro. Før da kommer der ikke noget konstruktivt ud af det, der gerne skulle være en samtale, som fører til afklaring og løsninger.«
Ifølge psykologen handler disse konflikter næsten altid om dårlig eller manglende kommunikation.
»De fleste par er knap så gode til at tale om økonomi på en måde, hvor værdierne bliver tydelige. Mit råd er at tale om økonomi på en meget konkret måde – så konkret som overhovedet mulig. Tal ud fra det, du selv vil, men prøv at sætte dig i din partners sted og det, som han eller hun er rundet af gennem sin opvækst. Hold pause undervejs, hvis samtalen begynder at blive for respektløs, og beslut jer for en tidshorisont.«
Johanne Stentoft anbefaler, at man også får talt om prioriteringer:
»Om hvad kan der ændres på, og hvad man selv kan bidrage med. Hvad vil hver især gerne bruge penge på? Prøv også at finde ud af, hvilke følelser og reaktioner det sætter i gang hos én selv, når han eller hun siger sådan og sådan.«