PTSD

Hvad er posttraumatisk stress syndrom (PTSD)
Traumer er en følelsesmæssig reaktion på en oplevelse, der har været for overvældende til, at ens system har kunnet bearbejde oplevelsen. Traumer kan i svære tilfælde lagres i systemet i form af posttraumatisk stress syndrom (PTSD). Selvom ikke alle, der oplever traumatiske begivenheder, udvikler PTSD, kan det påvirke mennesker på tværs af alle aldre og baggrunde. 

Det er vigtigt at forstå, at PTSD er en alvorlig psykisk tilstand, der kan have dybdegående virkninger på en persons liv. Det er altså mere end blot at føle sig ængstelig eller stresset efter en svær begivenhed. I dette blogindlæg vil vi fortælle om, hvad PTSD er, hvordan det kan påvirker mennesker, og vigtigst af alt, hvordan man kan finde heling og håb på vej mod bedring.

PTSD viser sig på forskellige måder.
Et kernesymptom er at man genoplever traumeoplevelsen. Man kan oplevelse genoplevelserne på tre forskellige måder. Man kan få indtrængende erindringer, hvor mindet spiller som en film for ens indre øje. Mindet kan genopleves som et flashback, hvor oplevelsen kommer tilbage i ens bevidsthed på en yderst levende og sanselig måde. Her opleves det som om traumesituationen sker igen. Man kan fx genopleve lugte, lyde, smage eller smerte, der var tilstede under oplevelsen. Når et flashback er overstået, vil man ofte være forvirret. For det tredje kan man genopleve traumet gennem mareridt. Genoplevelserne skaber ofte et stort indre ubehag og angst. 

Et andet kernesymptom ved PTSD er et forøget alarmberedskab, hvilket kan mærkes gennem indre uro, angst, stress, irritabilitet, vrede, konstant at være på vagt, svært ved at falde i søvn, mange opvågninger og kropslig anspændthed. Den kropslige anspændthed kan føre til spændingshovedpiner og kroniske smerter i kroppen. Man kan også opleve at det blive svært at koncentrere sig og huske.
Derudover kan man også oplevelse en følelsesmæssig afkobling, hvor man bliver nærmest følelsesløs (numbness) og afkoblet fra sig selv. Det kan opleves som, at man ikke rigtig føler man er mentalt tilstede, eller at man føler sig ved siden af sig selv. 

Et tredje kernesymptom er undgåelsesadfærd. Da traumeoplevelsen hyppigt kommer tilbage til bevidstheden og får aktiveret alarmberedskabet, kan man begynde at undgå det, der minder en om traumet. Det kan være specielle situationer, mennesker, nyheder, film, steder, tanker, følelser, minder mm. Hvad der minder en om traumeoplevelserne har dog en tendens til at sprede sig over tid, hvilket fører til at man undgår flere og flere situationer og mennesker. Det kan medføre, at man stopper med at gøre ting eller se mennesker, som før gav livet mening. Traumernes effekt kan derfor komme til at gøre, at man mister kontakten til vigtige mennesker eller til vigtige dele af ens liv. 

Traumer kan også gøre at man får svært ved at mærke følelsen tillid til andre mennesker og verden. Når man har svært ved at mærke tillid til andre mennesker og til at verden er trygt sted at være i kan det være en udfordring at finde ro, sætte sunde grænser og  vurdere trusler korrekt. Man kan altså både være mindre i stand til at opdage når noget er farligt eller komme til at vurdere at noget er farligt for tit - alt efter om nervesystemet er i såkaldt ‘overaktivering’ eller underaktivering’. 

Behandling af PTSD

Hvis du oplever, at traumer påvirker dit liv, kan det være en god idé at lave nogle øvelser, der nedregulerer dit alarmberedskab. Især spænd-op-spænd-af øvelser (progressiv afspænding), hvor du trinvis spænder op i en muskelgruppe og spænder af i den er en god traumesensitiv afspændingsøvelse. Du kan finde disse øvelser på YouTube. 

Det kan også være en god idé at forestille sig et sted, der er trygt at være. Det kan være et sted i naturen eller indenfor, hvor du synes det er trygt og rart, og hvor du måske endda føler, at du lidt lettere kan slappe af. Det kan også være et sted, der kun eksisterer i din fantasi. 

Et andet greb er at tænke over, hvad der er vigtigt i dit liv og langsomt vinde dit liv tilbage fra traumet. At begynde at gøre nogle af de ikke risikofyldte ting, som du før oplevede som meningsfulde, men som du måske ikke gør nær så ofte efter den ubehagelige oplevelse. 

Støtte fra venner, familie og grupper for personer med PTSD kan være afgørende for helingsprocessen. At dele erfaringer med andre, der forstår, kan reducere følelsen af isolation og styrke den følelsesmæssige forbindelse til andre mennesker og verden igen. 

Vær tålmodig: Helingsprocessen kan tage tid, og det er vigtigt at være tålmodig med dig selv eller en du holder af, der gennemgår PTSD-behandling. Respekter det tempo og de ressourcer der nu engang er til rådighed for det menneske der er ramt af PTSD. 

Vigtigst af alt kan traumetilstande være vanskelige at overkomme på egen hånd. For at få behandlet traumetilstande, kan det være nødvendigt at bearbejde traumerne med en psykolog, der kan udføre traumefokuseret terapi. Psykologen kan give dig redskaber til at håndtere genoplevelserne og kan hjælpe dig med at genfortælle traumeoplevelsen på en måde, så oplevelsen mister sin magt over dig og dit liv. I terapien sørger vi for, at du kan få dit liv tilbage, så det igen kan blive fyldt med alle de ting og mennesker, du holder af. 

I Psykologhuset Indre By har vi to psykologer, Christina & Maria, der er specialiserede i behandling af PTSD med evidensbaserede metoder og mange års erfaring i psykiatrien.

Forrige
Forrige

Schematerapi -når overfladebehandling ikke er nok

Næste
Næste

Når nervesystemet aktiveres