Depression

Hvad er en depression?

Depression er en af de mest udbredte psykiske sygdomme. Har man en depression, føler man sig nedtrykt det meste af tiden, har mindre lyst til og interesse i ting, man plejer at finde glæde ved, og har mindre energi og er mere træt end normalt. Nogle beskriver det som følelsen af at føle sig nytteløs og ikke have noget formål i livet. Depressionen påvirker også tænkningen - man kan opleve at være “tåget i hovedet” og have mange negative og selvbebrejdende tanker. Ting som tidligere ville gøre en i godt humør og glad opleves ligegyldige og tomme. Mange oplever at depressionen farver alt gråt, så man ingen glæde oplever - hverken sammen med kæreste eller venner, ved arbejde eller uddannelse eller ved de fritidsaktiviteter man normalt nyder at lave. Depression er en tilstand, der kan komme i forskellige grader, men som for alle der har oplevet det føles som lammende.

Det er vigtigt at understrege, at har man en depression, har man en sygdom, der gør, at man ikke bare kan tænke mere positivt eller tage sig sammen. Passiviteten, der følger med en depression, er altså ikke et udtryk for dovenskab, manglende evne til at tage sig sammen eller personlig svaghed.

Hvad sker der når man går til psykolog?

Al forskning viser, at psykoterapi er en vigtig del af at behandle en depression uanset sværhedsgraden af depressionen. Overvejer du, om du kunne være deprimeret, kan du kontakte en psykolog. Psykologen vil spørge ind til dine symptomer - altså hvordan du har det. Her vil psykologen især undersøge om, der har være et skift i det, man kalder stemningslejet. Stemningslejet er dit humør, dit energiniveau og din lyst og motivation til at foretage dig ting i din dagligdag. For at der skal være tale om en depression skal det være en mere eller mindre permanent tilstand over mindst 14 dage. Man har altså ikke en depression, hvis man har følt sig i dårligt humør eller nedtryk over et par dage eller oplever dårlige dage engang imellem. 

Hos psykologen vil du skridt for skridt blive guidet i at gøre de ting, der gør, at du kan komme ud af depressionen igen. 

Nedenfor kan du se nogle af de ting vi vejleder vores klienter i depressionbehandling i at gøre. 

Hvad kan du gøre?

  • Kom ud af sengen

Med mindre det er nat, så stå ud af din seng. Bliv ikke liggende, selvom det hele føles tungt. Det er vigtigt, at du bevæger dig. Hver dag. 

  • Lav en aktivitet

Gå en tur. Hør en podcast. Bag en kage. Sæt en vask over. Lav en kop kaffe. Gå en tur. Selvom depressionen har taget al lyst og motivation til at foretage dig noget, så er det vigtigt, at du foretager dig noget. Lav noget af det der plejer at gøre dig i bedre humør. Selve aktiviteten vil gøre dit humør en lille smule bedre og aflede dine tanker, så du får en lille pause fra depressionen. 

  • Vær social

Det allervigtigste når man er ramt af en depression er ikke at lukke sig inde. Selvom det er det, du har mest lyst til. Samvær med andre, der holder af dig, er den bedste modgift til depressionens budskab om, at du intet er værd og livet er meningsløst.

  • Snak med nogen

Er man deprimeret, har man som oftest lyst til at trække sig, og man kan opleve at føle skyld og skam over at have det dårligt. Det er dog rigtig vigtigt, at du fortæller dine nærmeste om, hvordan du har det - de ved sikkert allerede, at du ikke har det, som du plejer. Og de kan hjælpe dig med at række ud efter professionel hjælp. Det er en rigtig god ide at gå til din egen læge, der kan vurdere om, der er tale om en depression, og om der eventuelt kan være brug for medicinsk behandling.

Med god hjælp fra en psykolog, og eventuelt noget antipdepressiv medicin er det realistisk at opleve symptomlindring allerede indenfor 4-6 uger. 

Læs mere om behandlingen af depression her.

psykolog københavn - depression - symptomer - behandling

Oplever du symptomer på depression?

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du vil høre mere om, hvordan vi hjælper folk i din situation.

Ring eller send en SMS på + 45 93 89 34 08 eller send en mail til kontakt@psykologhusetindreby.dk.

Forrige
Forrige

OCD

Næste
Næste

Mindsk dine bekymringer