Fobi - hvad er det og hvordan behandles det?
Hvad er en fobi?
Er du bange for edderkopper? Kan du ikke holde ud at tænke på, se eller høre om nogen, der kaster op? Undgår du helt at flyve, fordi det føles for ubehageligt? Så kan det være, at du lider af en enkelfobi.
Enkelfobier er en angstlidelse, der medfører, at man gør sig mange anstrengelser for at undgå den bestemte ting eller situation, man er bange for eller har det ubehageligt med. En fobi gør, at man bliver meget bange og mærker kraftige kropslige symptomer ved mødet med bestemte ting, og at man opfatter noget som livstruende, selvom det reelt set ikke er det. Selve tanken om det, man har fobi for, kan i sig selv også udløse angst. Lider man af fobi vil man typisk gøre meget for at undgå det, der udløser angsten.
En fobi er altså en angst, der udløses af helt specifikke situationer eller ting, såsom angst for forskellige dyr, højder, torden, mørke, flyvning, opkast, lukkede rum, synet af blod.
Fakta
Ca. 8 % af befolkningen udvikler enkeltfobi på et tidspunkt i deres liv
Enkeltfobier kan ramme alle i alle aldre
Symptomerne ved fobier kan være:
vejrtrækningsproblemer
hjertebanken
rysten på hænderne og i kroppen
trykken for brystet
varme i kroppen
kvalme eller endda opkast
kvælningsfornemmelse
anspændthed
svimmelhed og knude i maven
(Kilde: ICD-10)
Når man oplever disse symptomer, kan det ofte være så voldsomt, at man bliver forskrækket og tror, at ens liv er i fare, eller at man er ved at blive sindssyg. Derfor vil man, hvis man har en fobi, ofte gøre meget for at undgå det, der udløser fobien.
Hvorfor udvikler man en fobi?
Evolutionært set har det været en god ide at undgå kryb, højder og lukkede rum for at holde os i live. Når man har en fobi, er det derfor kroppens automatiske overlevelsessystem, der går i gang - det er det, man kan mærke som 'symptomer' (hjertebanken, åndenød, etc.). Det vil føles naturligt at undgå noget, der i den grad sætter gang i kropsligt ubehag, men desværre er undgåelsen eller “flugten” i sig selv med til at forstærke og holde gang i fobien. Når man undgår det, man har fobi for vil man opleve en kortvarig lettelse, men undgåelsen har den uhensigtsmæssige konsekvens, at hjernens overlevelsescenter (amygdala) tolker objektet som reelt farligt. Når dette sker, øges kroppens udladning af stresshormonet adrenalin, som forværrer følelsen af angst. Der er derfor rigtig mange mennesker, der er fanget i fobiens onde cirkel.
Behandling
En vigtig del af behandlingen er at ændre de uhensigtsmæssige tanker omkring fobiske situationer. En anden vigtig del er, at du får mere viden om lidelsen, dens symptomer og om, hvad der udløser angsten. I lettere tilfælde kan dét være nok. Skal du have has på din fobi, er det dog også vigtigt, at du udsætter dig selv gradvist for det, der trigger din fobi og udholder det ubehag, det kan give. Husk - det er IKKE farligt at mærke de symptomer fobien giver dig, selvom det føles sådan. At udsætte sig selv for det man har udviklet en fobisk angst for kaldes eksponering – det vil sige, at man gradvist og systematisk arbejder med at udsætte sig for de situationer, der udløser angsten. På den måde kan angsten som oftest forsvinde helt.
Det kan være en stor opgave at stå med selv, så tøv ikke med at række ud efter hjælp.
Læs mere om hvordan vi i Psykologhuset Indre By dagligt behandler enkeltfobi og andre angstlidelser.